COMPROMÍS PORTA A L’AJUNTAMENT DE BENAGUASIL PROPOSTES PER A SOLUCIONAR I MILLORAR EL DEFICITARI SERVEI MUNICIPAL D’AIGUA.

Des de fa ja uns mesos a Benaguasil patim reiterats i perllongats talls en el subministrament d’aigua al municipi sense què els veïns de la vila hagem rebut cap explicació raonable dels fets. Des del Col·lectiu Compromís per Benaguasil tenim constància de les queixes de nombrosos veïns i veïnes i en som conscients del malestar i els problemes causats a diferents col·lectius de la població, entre ells negocis i comerços, però més si cap en la delicada situació què pateixen moltes famílies amb persones dependents, discapacitats, ancians o nadons al seu càrrec en què aquesta situació pertorba i dificulta els seus quefers diaris i les atencions higièniques i sanitàries que aquestes persones requereixen.

Tanmateix som conscients de la delicada situació climàtica que patim a la conca mediterrània, amb períodes de pluges cada vegada més curts i escassos i períodes de sequera cada vegada més freqüents. Som conscients també de la mala qualitat de les aigües d’aquesta conca, de la seva escassedat, amb un nivell freàtic cada volta més profund, però també de la escassa inversió que des dels organismes públics competents i des de l’empresa concessionària del servei d’abastiment d’aigua s’ha fet per millorar i modernitzar les infraestructures hídriques de transport d’aigua per a consum humà al municipi.

Per això, el Col·lectiu Compromís per Benaguasil eleva al Ple aquestes propostes:

1. Que l’Ajuntament de Benaguasil exigeixca responsabilitats a l’empresa concessionària de l’abastiment d’aigua potable, que milloren i renoven si cap les canalitzacions on cal fer aquestes actuacions, així com les infraestructures d’emmagatzematge i distribució com els dipòsits. Durant els anys d’explotació d’aquest servei públic haurien hagut de renovar les infraestructures de canalització i transport d’aigua. Els veïns i veïnes d’aquest poble no hem observat cap tipus d’obra en aquest sentit al nucli urbà.

2. Que es negocie amb l’empresa concessionària un nou sistema tarifari sobre l’aigua potable. L’estat espanyol és el tercer estat en consum d’aigua per habitant i dia, sols per darrere dels EUA i el Japó. El consum mig està establert en 150 litres/habitant/dia. Algunes ciutats de la conca mediterrània com Saragossa, Barcelona o Badalona han dut a terme plans d’estalvi de consum d’aigua, donant com a resultat el descens del consum fins a nivells com els 110 ltr/hab/dia de Saragossa, els 122’6 ltr/hab/dia de Barcelona o els 112 ltr/hab/dia de Badalona. És per això què el Col·lectiu Compromís per Benaguasil proposem un nou sistema tarifari per trams, prenent com a referència els 150 ltr/hab/dia de mitjana, que incentive l’estalvi d’aigua, abaratint el preu als més estalviadors i encarint-lo als més malbaratadors d’aquest recurs escàs i necessari. És a dir: a major consum preu més elevat, a menor consum preu més barat.page1image25312page1image25584

3. Que des de l’Ajuntament i l’empresa concessionària es porte a terme una campanya de sensibilització per a l’estalvi d’aigua a la població, amb l’elaboració i distribució de quaderns amb les diferents mesures i consells per a estalviar aigua en l’àmbit domèstic.

4. Que es porte a terme un pla per a la renovació i adequació d’infraestructures hidràuliques agràries per optimitzar-ne el transport i reduir les pèrdues i fuites d’aigua de reg. Sobretot a les zones agrícoles afectades per plans urbanístics paralitzats, on han quedat abandonats nombrosos camps de cultius i, per tant, les canalitzacions per al transport d’aigua han quedat sense el manteniment necessari i són les responsables del vessament, malbaratament i pèrdua d’aigua.

5. Que l’Ajuntament de Benaguasil faça públiques les explicacions al veïnat del per què dels talls en l’abastiment tan successius i reiterats.

Arxivat en: Local

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *